O neputinta a crestinilor de astazi- Parintele Simeon Kraiopoulos


„Sunt foarte multi oameni, din cate stiu eu, care cred in Dumnezeu, care merg la biserica, se impartasesc, se spovedesc si care, desi aud si citesc Evanghelia, desi citesc textele patristice si vietile Sfintilor, desi vor sa sporeasca in viata duhovniceasca, vor sa incerce si ei ceva, in cele din urma nu izbutesc nimic.
Lucrurile dovedesc ca, in ciuda dorintei lor, in ciuda eforturilor lor, in ciuda faptului ca citesc mult, voiesc mult si lucreaza nu ajung acolo unde doresc sa ajunga, acolo unde trebuie sa ajunga, acolo unde sunt chemati sa ajunga.
Fireste, rezultatul, finalul acestei situatii este deznadejdea, este izolarea, este dezamagirea, este o convingere subconstienta ca nu se intampla nimic. Este convingerea ca nimanui nu i s-a intamplat nimic din cele cate se spun. Stiti, astazi acest sentiment isi gaseste loc, larg, in sufletele crestinilor. Se poate ca teoretic, logic, sa credem, dar inlauntrul nostru, in adancul inimii noastre nu avem convingerea, nu avem incredintarea ca acela s-a sfintit cu adevarat, ca a trait viata sfanta, ca acel mare pacatos a devenit un mare sfant, sau ca acea mare pacatoasa a devenit o mare sfanta. Nu avem aceasta incredintare inlauntrul nostru astazi.(*)
Asadar, isi face loc indoiala si ajungem sa credem, in adancul nostru, in subconstientul nostru, ca numai in carti sunt scrise acestea, dar ca nu se intampla intocmai. Sau, ajungem in punctul- foarte adesea- ca cineva sa se excluda pe sine. Adica, despre toti ceilalti crede ca Dumnezeu a facut minuni cu ei, dar despre sine este convins ca nu i se pot intampla minuni.
Crede, se straduieste, se nevoieste, citeste, se impartaseste, se spovedeste, dar nu vede nicio sporire, ajunge sa creada ca: „se intampla doar oamenilor care au trait in alte vremuri, sau altor oameni care traiesc astazi, dar pentru mine nu exista sporire, pentru mine nu exista speranta de a mi se intampla o asemenea minune”, desi Hristos a venit sa mantuiasca toti oamenii, prin urmare si pe el.
Daca omul are in adancul lui, in subconstient, aceasta retinere, aceasta indoiala este inchisa complet, usa sufletului sau prin care va trece harul lui Dumnezeu, care-l va elibera, il va invia si il va face om duhovnicesc.
Unui astfel de om, care nu-si bate joc de sine, care se nevoieste cu adevarat si cu adevarat ceva face, dar nu ajunge acolo unde este chemat sa ajunga si unde trebuie sa ajunga, cred ca asa trebuie sa i se intample. Adica, nu are in el iubire adevarata si se misca gresit catre ceilalti. Ori se ataseaza de cineva, ori ia o pozitie mincinoasa fata de ceilalti oameni, ori este inchis fata de ceilalti, este izolat de ceilalti si inlauntrul lui se cuibareste iubirea de sine, daruirea pentru sine si nu deschiderea fata de ceilalti.
Oricine poate fi victima acestei realitati care exista in el, fara ca macar sa banuiasca.
Acesta este motivul pentru care, chiar in ceasul acesta, in care ascultam cu totii, cele auzite nu ajung pana la usa acestei stari bolnavicioase, nu dau la o parte valul care acopera aceasta realitate, cat sa descopere ochilor nostri starea bolnavicioasa in care ne aflam si, astfel, sa hotaram sa cerem vindecare si, in cele din urma, sa ne vindecam, sa ne eliberam de boala. Sa nu fie in zadar dorinta, iubirea, stradania, nevointa, lectura si orice ascultam si vedem, ci sa rodeasca in fiinta noastra.

(Fragment din „Te cunosti pe tine insuti?”- scrisa de Arhimandrit Simeon Kraiopoulos)

(*) Parintele se refera la orbirea generala din randul celor considerati credinciosi, la necredinta, de fapt, care domneste in adancul sufletului lor, la neputinta de a intelege cat de viu este Cuvantul Mantuitorului din Evanghelie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: