8 noiembrie: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil


„(…) Despre caderea lui Lucifer si a ingerilor lui, Scriptura ne vorbeste asa: „Si s-a facut razboi in cer: MIhail si ingerii lui au pornit razboi cu balaurul. Si se razboia si balaurul si ingerii lui si n-a izbutit el, nici nu s-a mai gasit pentru ei loc in cer. Si a fost aruncat balaurul cel mare, sarpele cel de demult, care se cheama satana, diavolul cel ce inseala pe toata lumea, pe pamant si ingerii lui au fost aruncati cu el. (Apoc., 12, 7-9) Si asa a cazut Lucifer din cinstea de arhanghel precum graieste Domnul: „Am vazut pe Satana ca un fulger cazand din cer” (Luca, 10, 18). Si asemenea cu el si ceata de ingeri ce era sub dansul, inaltandu-se, a cazut si demoni, luptatori impotriva mantuirii noastre s-au facut.
Dar Arhanghelul Mihail, de-a pururi laudatul, pazind ca o sluga credincioasa, „credinta catre Stapanul Sau, s-a aratat ca adevarata capetenie peste cetele cele fara de trupuri.” Ca, vazand cum a cazut vicleanul Lucifer, a laudat cu glas pe Domnul tuturor si a zis: „Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel ce era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu? Mi-ca El? ca numele de Mihail asta insemeaza: „Cine este ca Dumnezeu”. (…)

Impreuna cu Sfantul Arhanghel Mihail serbam astazi si pe preafrumosul si inveselitorul Arhanghel Gavriil, ca si acesta, luand chip vazut, multe faceri de bine a daruit neamului omenesc, aratate in amandoua Testamentele.

Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind: Bucura-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicand: Bucura-te, ingere al darului!

Reclame

Un comentariu

  1. Corneliu Schintee said,

    noiembrie 7, 2012 la 6:47 pm

    M-am cutremurat si ma cutremur de aceste doua versete ;
    -Bucura-te, slujitorule al Legii;
    -Bucurate , ingere al darului ! Dece ? Pentruca ele se adreseaza Sfintilor doi Mai-Mari Voievozi Mihail si Gavriil si astfel sufltul meu crede ii simnte si ii lauda . AMIN !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: