Scurt cuvant al Parintelui Serafim Rose despre crestini si lume


„Multi dintre noi nu suntem constienti de responsabilitatea crestina pe care o avem in latura aparent lumeasca a vietii noastre. Persoana care are o adevarata conceptie crestin-ortodoxa traieste fiecare clipa a vietii sale ca ortodox. De aceea ne punem intrebarea: cum putem noi hrani si aplica aceasta conceptie ortodoxa in viata noastra de zi cu zi?!(…) Lumea noastra este destul de cruda si raneste sufletele cu duritatea ei; trebuie mai intai sa raspundem cu o intelegere si cu o dragoste crestineasca realista, lasand isihasmul si formele avansate de rugaciune celor capabili sa le primeasca. De asemenea, atitudinea noastra nu trebuie sa fie ego-centrica, ci trebuie sa iasa in intampinarea celor care il cauta pe Dumnezeu si cauta o viata dumnezeiasca. (…)
Lumea care nu il are pe Hristos este neincrezatoare si rece, dar crestinii, din contra, trebuie sa fie iubitori si deschisi, altfel vom pierde sarea lui Hristos din noi si vom deveni asemeni lumii, buni doar pentru a fi aruncati in strada si calcati in picioare.
Putina smerenie ne-ar ajuta sa fim mai generosi si mai iertatori. Ne place sa judecam pe altii pentru ciudateniile comportamentului lor; le spunem lunatici sau pocaiti. Este drept ca trebuie sa fim atenti la oamenii cu adevarat deplasati care pot face mult rau Bisericii. Dar ce crestin ortodox serios nu este in zilele noastre putin nebun. Nu ne potrivim in ordinea lumii de azi; daca o facem in lumea de azi, nu suntem crestini seriosi. Adevaratul crestin de azi nu se poate simti si nu poate fi perceput de altii decat ca un „nebun”.
In cele din urma, atitudinea noastra crestina trebuie sa fie, in lipsa unui cuvant mai bun, inocenta. In ziua de azi lumea pune mare valoare pe sofisticare, pe intelepciunea lumeasca, pe „profesionalism”. Ortodoxia nu pune valoare pe aceste calitati; acestea ucid sufletul crestin. Si totusi, aceste tendinte se strecoara consecvent in Biserica si in vietile noastre. Cat de des nu auzim in special pe convertitii entuziasti exprimandu-si dorinta de a se duce la marile centre ale Ortodoxiei, la catedrale si manastiri,unde se strangeau odinioara mii de credinciosi si peste tot se vorbeste de problemele bisericesti si oricine poate sa-si dea seama cat de importanta este, pana la urma, Ortodoxia.
Si cat de des nu ii vedem pe aceiasi oameni intr-o stare jalnica dupa ce si-au implinit dorinta, intorcandu-se de la „marile centre ale Ortodoxiei” morocanosi si nesatisfacuti, plini de barfe si critica bisericeasca, nerabdatori mai inainte de toate de a fi „corecti” si „cuviinciosi” si cu o perspectiva lumeasca asupra politicii bisericesti.
Intr-un cuvant, si-au pierdut inocenta, nelumescul lor, fiind fascinati de partea lumeasca a vietii bisericesti. In diferite forme, aceasta ne ispiteste pe toti si trebuie sa luptam impotriva ei prin a nu ne permite sa supraevaluam lucrurile exterioare ale Bisericii, ci intotdeauna sa ne intoarcem catre unicul lucru necesar: Hristos si mantuirea sufletelor noastre din aceasta generatie rea. Nu trebuie sa ignoram ce se petrece in lume si in Biserica- de fapt chiar pentru noi insine trebuie sa stim aceste lucruri- dar cunostintele noastre trebuie sa fie practice si simple, nu sofisticate si lumesti.”

(din conferinta de la manastirea de la Platina, in muntii Californiei, in 1982: „O viziune ortodoxa asupra lumii”)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: