Sf. Ioan Gura de Aur- despre rugaciunea scurta


Deci, se cade, celui ce se roaga, sa nu se intinda la cuvinte ci adeseori sa se roage, prin scurte si dese mici alcatuiri: asa si lui Pavel i-a poruncit Domnul sa faca rugaciunile. Ca, de te vei intinde la multe cuvinte, apoi, peste putin, lenevindu-te, mare loc vei da diavolului, in sufletul tau. Ca el se apropie, ca sa te impiedice pe tine si sa-ti scoata din minte cele graite in rugaciuni. Iar daca rugaciunile vor fi scurte, dar rugandu-te des, in toata vremea, atunci vei putea, cu inlesnire, sa fii, curat la minte, insa, cu multa trezire si desteptare sa-ti faci rugaciunile.
Si nimeni sa nu afle pricina , zicand ca nu este usor sa se roage cineva, ingrijindu-se de lucruri lumesti si neaflandu-se aproape de biserica, pentru ca, oriunde ai fi, poti sa-ti faci rugaciunile. Ca nicidecum nu te opreste locul, nici vremea, chiar daca nici genunchii nu ti-ai pleca, si nici in piept nu te vei bate, si nici mainile la cer nu-ti vei ridica, ci numai mintea calda sa-ti arati si, astfel toata rugaciunea ai implinit-o. Ca putin iti este tie, chiar si prin targ umbland si prin singuratate mergand, a face rugaciune cu osardie. Cu putinta este, si la vanzare stand, a se ruga, cu staruinta, ori cosand piei isi poate cineva inalta sufletul catre Stapan cand nu poate sa intre in Biserica, nici n-are unde sa-si faca rugaciunile. Ca Dumnezeu nu se rusineaza de locuri, ci numai una doreste: sa ai minte fierbinte si suflet curat.
Deci, ce sa zica cel ce se roaga? Numai ceea ce cananeeanca a zis: „Miluieste-ma, Doamne, ca fiica mea rau se indraceste”. Asa si tu sa zici? „Miluieste-ma Doamne, ca sufletul meu rau se indraceste” Ca mare drac este pacatul.

preluat din Proloage

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: