Despre adevarata libertate


Sfintii Parinti afirma ca omul nu a fost creat desavarsit de Dumnezeu, dar prin libertate, ajutat de harul dumnezeiesc, putea ajunge la desavarsire. Adevarata libertate a fost definita drept avantul absolut spre Dumnezeu, fara retineri sau intrebari. Libertatea care ar include in ea nevoia de a alege, a fost vazuta de Paul Evdochimov ca o slabiciune inerenta caderii in pacat. Astfel, adevarata libertate nu consta in a face orice, ci in a face binele.

Libertatea este inscrisa in om de la crearea lui, fiind legata de faptul ca el a fost adus la existenta dupa chipul lui Dumnezeu. Dar libertatea omului nu este absoluta si neconditionata precum este cea a lui Dumnezeu, libertatea omului este limitata. Este asa nu pentru ca Dumnezeu a vrut sa i-o limiteze, ci pentru ca in calitate de faptura, el insusi este limitat.

Ca adevarata libertate cerea doar binele, care ar fi dus la asemanarea cu Dumnezeu, se vede si din faptul ca dupa ce omul a fost creat, a fost lasat liber in paradis. Nu era supravegheat. Si asta pentru ca Dumnezeu l-a creat bun, de aceea l-a lasat liber sa se bucure de ceea ce este el.

In momentul in care omul se desparte de Dumnezeu, continutul libertatii este alterat. Asa se ajunge la libertati: libertatea copilului de a-si sfida parintii, libertatea mamei de a-si ucide pruncul nenascut, libertatea legii de a consfinti anormalul drept normal, etc. Iar aceasta libertate alterata a omului poate merge pana la a refuza unirea cu Dumnezeu.

Prin miscarea gresita a fiintei, dorinta de a trai in afara relatiei cu Dumnezeu, omul pierde libertatea. Omul a avut libertatea sa-si pastreze libertatea, dar prin ruperea legaturii cu Dumnezeu a pierdut-o. Cand a hotarat sa fie liber de Dumnezeu, a ajuns rob pacatului.

Ca omul sa nu aiba parte de o libertate parelnica, ci de una adevarata, voi aminti cuvintele Mantuitorului spuse iudeilor recent convertiti: „Daca veti ramane intru cuvantul Meu, cu adevarat sunteti ucenicii Mei, si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi” (Ioan 8, 31-32).

Acest lucru este greu de implinit pentru omul despartit de Hristos. Pentru omul cazut in pacat, a fi liber inseamna a-ti trai viata la maxim, in sensul de a cadea in cat mai multe pacate. Este dureros ca acest om nu mai tine seama de cuvintele Sfantului Apostol Pavel: „Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos” (Corinteni 6, 12).

Este greu in astfel de conditii sa-ti iubesti vrajmasii, sa te rogi pentru cei ce-ti fac rau si sa-i binecuvintezi pe cei ce te blesteama. Insa, daca nu poti sa faci aceste lucruri inseamna ca nu esti in adevar, iar in afara adevarului, libertatea este falsa.

Adrian Cocosila

preluat de aici

Reclame

5 comentarii

 1. RayOfLight said,

  februarie 23, 2011 la 8:29 am

  Adevarata libertate este peste tot . Omul este singura fiinta din universul nostru pe care il cunoastem care nu este intradevar liber. Binele si Raul se afla numai in mintea fiintei umane fara Om acestea nu exista .Fiecare fiinta si nefiinta exista fara o zeitate de care sa se teama pentru actiunile lui .
  Pentru a fii cu adevarat liber fiinta omeneasca ar trebui o eliberare de orice fel de credinta in BINE sau RAU . Lumea s-ar schimba la 360 de grade si am face parte din cea ce e natural si firesc la orice fiinta .
  Daca parintii si societatea nu ne-ar invata religia si frica de dumnezeu noi nu am cunoaste-o si am fi liberi .

  Din nastere suntem constransi de societate si invatati sistematic sa ne fie frica de noi insasi , de ceea ce este omul in realitate sa ne negam locul nostru in aceasta lume .

  Stiu ca este mare teama daca am fi liberi , lumea s-ar schimba intr-o directie naturala si asta i-ar ingrozi pe cei mai multi care sunt slabi ca fiinte .

  Religia e inventata de oameni slabi ca sa supravietuiasca in aceasta lume alaturi ce cei puternici .

  Fara religie am fi cu adevarat liberi si am fi cu adevarat fiinta OM ne-am regasi drumul adevarat .

  Acesta e adevarul !

  • mugureinflorit said,

   februarie 23, 2011 la 1:38 pm

   Hristos spune: „Eu sunt Calea, Adevarul si Vata”. Deci El este Adevarul, si El ne-a facut liberi. Noi suntem cei care ne facem singuri prizonieri..pacatului, raului (sub orice forma). Avem religia crestina si pe Sfintii Parinti de mai mult de 2000 de ani, care ne confirma lucrurile astea, cum sa fie inventat?
   Daca mai vrei sa iti aprob si alte comentarii, te rog sa vii cu niste puncte de vedere argumentate sau macar cu niste intrebari, la care daca voi sti, iti voi raspunde, nu cu niste pareri care prin tonul cu care sunt exprimate, nu arata decat ca esti tare suparat pe viata asta.

   Iti multumesc.

 2. Claudiu said,

  februarie 23, 2011 la 9:12 am

  „Ca adevarata libertate cerea doar binele, care ar fi dus la asemanarea cu Dumnezeu ”

  Impune oricarei fiinte carnivore sa numai ucida alte fiinte pentru ca noi consideram ca este rau sa fim luati drept meniul principal al acestora .

  Impune unui eveniment (cutremur , vulcan , tornade) sa numai produca distrugeri

  Impune unui virus sa se opreasca din a imbolnavi fiintele .

  Impune focului sa numai arda si apei sa numai inece oamenii

  Impune Universului sa numai produca actiuni distrugatoare de lumi , de galaxy .

  Religia a intervenit in cursul normal al vietii Impunand fiintei umane sa nu isi urmeze adevarata libertate .

  Sunt argumente cat se poate de realiste bazate pe viata insasi nu pe minciuni.

 3. mugureinflorit said,

  februarie 23, 2011 la 1:23 pm

  Claudiu, am o intrebare pentru tine: tu te simti constrans in vreun fel de (vreo) religie?

 4. Claudiu said,

  februarie 25, 2011 la 8:57 am

  Toata viata suntem constransi de religie si formati sa traim in acel fel impus din copilarie prin diferite mijloace de propagare ca religia sau legile sa patrunda in mintea noastra sa ne formeze si sa acceptam ceea ce ni se spune ca adevar .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: