„Adu-ti aminte, omule…!”


Aduceti-va aminte, fratilor, de acea infricosata Judecata, cand va veni acea zi si noaptea aceea infricosatoare, adica noaptea pacatosilor si ziua dreptilor, cand se va sparge soborul si se vor risipi lucrurile rele si mincinoase. Atunci, se va lamuri fiecare, lucrurile lui, si cinstea lui, bogatul si imparatul, barbatul si femeia. Atunci, viata buna se va cere de la noi si fapte bune, nu marire si bogatie slavita, nici saracie si stare proasta. Mie, va zice Domnul, fapte da-Mi, si, chiar daca esti rob, vei fi mai mare decat cel liber. Sau de esti femeie, mai mare vei fi decat barbatul, de vietuiesti dupa Legea Lui Dumnezeu si dupa Scriptura. Sa ne lepadam, deci, de noi insine si de voile noastre si sa urmam lui Dumnezeu.
O, de cate ori s-a ridicat aceasta mare a vietii si faptele trupului acestuia cate valuri au facut? Cate tulburari, cate furtuni, cate innecari, cate faradelegi, cate greseli, cate ispite si lacrimi, cate rele in toate cetatile, cate prin case, cate certuri prin targuri? Si ce este in ajutorul omului sau in puterea lui? Toate sunt pline de frica: nasterea lui in durere, moartea infricosata, iar cele de dupa moarte, negraite si nespuse cumpaniri in inimile noastre sunt, si bune si rele. Ca, in ce parte ni se pleaca gandul, intr-acolo si jugul trage. Bate, dar, cu indrazneala, ca sa ti se deschida tie degraba. Adu-ti amine ca, nu dupa multa vreme, vei lasa pe toate cele vazute, cerul si pamantul, oamenii si lucrurile. Adu-ti aminte ca esti nimic, cu trupul si cu sufletul, ca putin necaz te tulbura pe tine, putina durere te arde pe tine, un cuvant prost te rascoleste pe tine. Deci, pentru ce nu te desparti tu putin de viata aceasta? Eu iti spun tie ca esti dator a te muta de aici si, sus, inlauntrul portilor ceresti, sa-ti faci tie cort si, acolo, de-a pururi sa petreci. Ci, te roaga lui Dumnezeu pana la moarte, ca sa te primeasca pe tine cu milostivire si, la vremea aceea, sa-ti deschida tie degraba, iar, pana ce esti pe pamant, pleaca-ti genunchii catre Dumnezeu; sus sa-ti ai sufletul, iar cu fata de-a pururi sa acoperi pamantul, ca sa te vada pe tine, ca mai mult petreci ostenindu-te in rugaciune si adu-ti aminte de cele viitoare si rele si bune. Ca acestea aduc frica lui Dumnezeu, si aduc lucrurile cele sufletesti. Ca saraci suntem toti si nu avem pe nimeni ajutor si sprijinitor, decat numai pe Dumnezeu.
Drept aceea, despartindu-ne cu sufletul de toate, sa ne ingrijim de noi insine. Adu-ti aminte de pacatele tale si de osandirea ta. Adu-ti aminte ca esti om muritor, bolnavicios si patimas, spurcat si necurat. Adu-ti aminte ca esti om, avand oase smerite, de la picioare si pana la cap, neputand suferi nici osteneala de o zi si nici o noapte sa priveghezi. Adu-ti aminte cat ai gresit lui Dumnezeu cu fapta, cu cuvintele si cu gandurile. Adu-ti aminte ca ziua si noaptea te lupti cu leul si cu sarpele. Adu-ti aminte cate suflete sunt sub pamant, care n-au luat in seama frica lui Dumnezeu, si acum nu castiga odihna rugandu-se, ci, intru cele mai de jos ale firii, isi plang ratacirile lor, lenevirea si desfatarea, precum si vatamarile certurilor lor. Adu-ti aminte ca, dupa putina vreme, vei muri si te vei osandi. Sa nu incetezi a grai acest mic cuvant, ci sa-l scrii in sufletul tai si in inima ta si sa-l legi pe el de grumazul tau si anume: „Gresit-am Doamne, miluieste-ma!” Mai buna iti este tie aceasta, decat o coroana imparateasca, pentru ca pe aceea multi in munca pogoara, iar acest cuvant in viata vesnica duce. Intru aceastea sa te inveti si intru acestea de-a pururea sa fii.

Cuvant al Sfantului Ioan Gura de Aur, preluat din Proloage

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: