26 decembrie: Pomenirea celor trei rude ale Domnului- Dreptul Iosif, Iacov, fratele Domnului si David, Proorocul


In duminica ce vine dupa 25 decembrie praznuim pomenirea acestor trei rudenii, dupa trup, ale Domnului Hristos.
Proorocul David, mai intai, este un stramos al Domnului, dar totodata, fiindca a fost si un vrednic pastor de oi, el, prin aceasta, preinchipuie pe Domnul IIsus, Pastorul cel Bun, Care-si pune sufletul pentru oile Sale. David a fost un mare imparat al iudeilor si, prin aceasta, ne vesteste, de departe, Imparatia Domnului care nu este din lumea aceasta. Psalmistul David a lasat mostenire Bisericii psalmi, izvor de rugaciune, de inchinare in duh si adevar, pe care i-a folosit Insusi Mantuitorul, psalmi in care tot omul afla mangaiere si raspuns la cautarile lui cele mai adanci.
Iacov, „ruda Domnului” a fost una din capeteniile celei dintai Biserici din Ierusalim. Numele lui si Epistola lui din Noul Testament, sunt un semn, care necontenit, ne leaga pe toti crestinii de Biserica din Ierusalim, atat de cea de la inceput, cat si de cea de astazi. Antiohia, Alexandria, Roma si Constantinopolul sunt stralucite si mari nume in viata Bisericii crestine. Dar, noi toti, din Ierusalim, ne tragem. Sarbatoarea de astazi ar fi bine sa ne indemne sa facem o noua citire e Epistolei sobornicesti a Sfantului Iacov, plina de atatea cuvinte duhovnicesti nepretuite, ca de pilda, acestea: „nimeni sa nu zica atunci cand este ispitit: de la Dumnezeu sunt ispitit pentru ca Dumnezeu nu este ispitit de rele si El insusi nu ispiteste pe nimeni”; „Cucernicia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu si Tatal, aceasta este, sa cercetam pe orfani si pe vaduve, in necazurile lor, si sa ne pazim pe noi fara de pata din partea lumii. Precum trupul fara de suflet mort este, astfel si credinta fara de fapte moarta este.” Daca nu greseste cineva in cuvant, acela este barbat desarvasit in stare sa se infraneze „Bogatilor, plangeti si va tanguiti, de necazurile care vor sa vina asupra voastra” (Iacov 1, 13, 27; 2, 26, 31; 5,1).
Sfantul si Dreptul Iosif era de neam imparatesc, cum spune Evanghelistul cand zice: „Iar Iosif, logodnicul ei drept fiind (Matei, 1, 19), dupa voia Sa, si l-a facut slujitor tainelor mantuirii noastre.
Deci, fiind el batran, catre 80 de ani, Preacurata fecioara Maria a fost logodita cu dansul si a fost incredintata lui, ca pazitor al vietii ei curate, ca ii slujea ei, ca Maicii lui Dumnezeu, ca doamnei si stapanei sale si a toata lumea, fiind incredintat la aceasta, prin vedere de ingeri, de mai multe ori. Asemenea slujea el si lui Dumnezeu-Pruncul, Celui nascut, prin puterea Duhului Sfant, dintr-insa, cu toata buna evlavie si curatie. Ca a fugit de mania lui Irod, cu pruncul si cu maica Sa, in Egipt si de acolo, intorcandu-se, s-a asezat in Nazaret si isi castiga hrana, pentru toata Sfanta lui Familie, din osteneala mainilor sale, ca era dulgher si sarac. Inca si evreii adeveresc aceasta. Ca, necunoscand ei taina nasterii lui Iisus, cea mai presus de fire, din Fecioara, ziceau despre Iisus, socotind ei pe Iosif drept tata al Mantuitorului, unele ca acestea: „Au nu este Acesta fiul teslarului?” (Matei, 13, 55)
Drept aceea, in evlavia noastra, Sfantul Iosif e socotit ocrotitorul duhovnicesc al familiilor de oameni muncitori, care traiesc din plata muncii lor, ca unul ce si-a hranit si el Sfanta sa Familie, din rodul muncii sale. De numele Sfantului Iosif se leaga si fuga in Egipt a Sfintei Familii, de care ne vorbeste Evanghelistul. Deci, vietuind in smerenie pana la adanci batranneti, Dreptul Iosif s-a savarsit cu pace si s-a adaos la parintii lui, ducandu-le veste de bucurie si incredintare, ca a venit Mesia cel dorit, si ca Hristos Dumnezeu vrea pe toti sa-i elibereze si sa-i mantuiasca.
Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

preluat din Proloage

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: