Mitropolitul Nicolae Corneanu- pastorala de Craciun


+ Nicolae
din mila lui Dumnezeu arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului

Iubitului cler, cinului monahal si dreptcredinciosilor crestini har, binecuvantare si pace de la Dumnezeu – Tatăl si de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Cinstiti credinciosi si credincioase,

Atotputernicul Dumnezeu a binevoit ca si în anul acesta – în tihnă, cu sănătate si voie bună – să retrăim taina cea din veac ascunsă si de îngeri nestiută a mantuirii noastre : Nasterea Domnului Iisus Hristos.

La acest minunat popas duhovnicesc inima noastră saltă de sfantă bucurie, reîmprospătandu-si firea din nesecatul izvor de lumină si putere care a coborat din cer pe pămant cu prilejul nasterii Mantuitorului Iisus Hristos.

Cu totii suntem încredintati că solia îngerilor din noaptea Nasterii răscoleste firea noastră si ne face să cugetăm mai adanc. Întelesul vestii celei bune de acum 2010 ani : „Întru cei de sus mărire, pe pămant pace, între oameni, bună voire”, este ca fiecare din noi să facem tot ce ne stă în putere pentru ca bucuria praznicului să fie cat mai mare, ca toată lumea să se îndestuleze trupeste si duhovniceste din tihna si harurile lui.

De aceea, voiosiei crestinesti din vremea acestor sfinte sărbători, eu îi adaug toată dragostea mea de părinte duhovnicesc, dorindu-vă fiecăruia dintre voi, sănătate, mantuire, spor în toate, pace si bucurie întru multi si fericiti ani !

Iubiti frati si surori în Hristos Domnul,

Cat de tainică si de nepătruns este minunea Nasterii lui Hristos Iisus, Domnul nostru, cate nădejdi ale veacurilor nu năzuiau spre leagănul din ieslea Betleemului si cate împliniri n-au decurs de-a lungul vremii, din Izvorul de întelepciune care s-a născut într-un umil sălas de animale !

Cate minuni si mai ales cate învătături noi, n-au venit pe pămant odată cu Pruncul Iisus !

Cu cate simturi si cu cate puteri noi nu si-au împrospătat oamenii viata, ascultand si trăind învătăturile vesnice ale Mantuitorului Iisus Hristos.

Cunoastem că prin călcarea poruncii divine de către strămosii nostri, – omul pierduse nu numai fericirea raiului, ci si dreptul la dragostea si harul lui Dumnezeu si mai ales constiinta chemării sale de fiintă superioară. Din pricina păcatului mintea omului se întunecase si vointa îi slăbise în asa măsură încat prin propriile sale puteri omul nu s-ar mai fi putut înălta niciodată la starea si fericirea sa cea dintai.

Lipsită de legătura cu Dumnezeu, constiinta omenească se încătusase în atatea patimi si pofte pămantesti încat – în scurtă vreme – ea a căzut robită simturilor cărnii si fierbintelii sangelui omenesc.

Iesit din ocolul de lumină al harului, omul s-a lăsat purtat pe marea vietii ca o corabie fără carmaci. Cugetarea mintii, simtirea inimii si puterea vointei i se stricaseră atat de mult încat nu-l mai puteau îndruma înspre bine. Ele nu-i mai înfătisau limpede adevărul, ci dimpotrivă îl îndemnau la închipuiri nechibzuite, cărora le-au dat forme si puteri corespunzătoare doar închipuirile sale rătăcite. Acestea l-au subjugat si l-au chinuit mii de ani încat el – făptură superioară – s-a închinat, s-a robit si a adus jertfe idolilor ciopliti chiar de mainile sale.

Prinsă în ghiarele rătăcirii si înotand în potop de patimi rusinoase, de credinte desarte si de moravuri sangeroase, lumea veche se zvarcolea asemenea unui bolnav pe patul de moarte, dar care nu voia totusi să moară.

Stăpanită de această dorintă fierbinte, ea suspina după doctorul care s-o vindece. Sătulă de sisteme filosofice care nu i-au fost de folos, suspina după adevăruri simple si pe înteles, suspina după exemple trăite, suspina după un Mantuitor care s-o descătuseze de lanturile robiei morale, s-o îndrume pe calea împlinirii menirii ei si s-o înalte din starea de umilintă, de robire a păcatului si a patimii, la Dumnezeul adevărului, al iubirii, al milei, al dreptătii si al păcii.

Acest Mantuitor făgăduit de Dumnezeu, dorit si asteptat de patriarhii Vechiului Testament si prezis de prooroci, a si venit, la plinirea vremii. El a fost Domnul nostru Iisus Hristos, S-a făcut asemenea nouă, pentru ca prin viata Sa, prin învătăturile, suferintele si moartea Sa pe cruce, să răscumpere păcatul strămosilor nostri, să dezlege din amară robie sufletul omenesc si să arate omenirii „calea, adevărul si viata” prin trăirea Sfintei Sale Evanghelii care este o neîntreruptă, caldă si stăruitoare chemare a omului la : „adevăr, dreptate, milă, faptă bună, dragoste, rugăciune si pace”.

În nasterea trupească a lui Iisus Hristos, Dumnezeu se uneste cu firea omenească. Prezenta trupească a Domnului nostru Iisus Hristos pe pămant, este dovada vie si puternică a împlinirii făgăduintei lui Dumnezeu dată strămosilor nostri, a dragostei Sale părintesti si a purtării Sale de grijă fată de noi oamenii.

Dreptmăritori crestini si crestine,

Pentru acestea si multe altele, zic bucurati-vă si vă veseliti cu totii astăzi pentru că Hristos odată cu nasterea Sa ne-a adus atatea daruri scumpe : pacea după care însetează sufletul nostru, dragostea si respectul fată de aproapele, mila către semenii în lipsă si nevoi, răbdarea în necazuri, nădejdea care ne sprijină si ne mangaie în toate amărăciunile vietii, daruri care ne luminează viata si ne întăresc fiinta.

Pentru aceasta lumea crestină de două mii de ani prăznuieste cu multă însufletire si nesfarsită bucurie amintirea unui minunat si unic eveniment. Si oricat timp va trece, praznicul acesta va fi totdeauna nou si pururea în stare să ne înalte sufletul spre o lume mai bună, mai senină, mai dreaptă, mai curată si mai cinstită.

Asezată la sfarsitul unui an care se încheie si în pragul unui an care începe Nasterea Domnului ne este si bun prilej de înnoire duhovnicească, cu spor si sănătate pentru toti, cu propăsire în viata sfintei noastre Biserici si cu realizări mărete si fericire în viata fiecăruia dintre noi, asa cum vă urez si vă doresc din toată inima dragii mei credinciosi.

Al vostru de tot binele doritor si către Dumnezeu fierbinte rugător,

+ Nicolae

Arhiepiscop si Mitropolit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: