Ai grija la manipulare!


5 comportamente ale oamenilor manipulatori
de Brett Brumenthal- „Sheer balance”

Multora dintre noi ne place sa credem ce e mai bine despre oameni. Ne place sa gandim ca atunci cand ni se adreseaza o fac intr-un mod direct si ca sunt corecti si cinstiti in intentiile lor. De-asemenea ne place sa credem ca ne vor cere ceea ce vor, si nu vor apela la cele mai incredibile tactici pentru a obtine ceea ce isi doresc. Din nefericire, se intampla sa dam si peste oameni care vor face orice va fi necesar pentru a primi ceea ce vor…incluzand manipularea. Sa fii manipulat nu te face sa te simti prea bine, dar partea cea mai proasta e ca de cele mai multe ori nu ne dam seama de ceea ce se intampla. Uite cateva moduri de a-ti da seama daca cineva incearca sa te manipuleze:

Lingusirea.: pentru a obtine ceea ce vor, manipulatorii adesea vor incerca sa te faca sa te simti bine pentru ca apoi sa te roage sa faci ceva pentru ei. Aceasta persoana mai intai te complimenteaza sau iti lauda o anumita prestatie a ta. Facandu-te sa te simti bine, in mintea lor, presupune ca iti va fi greu sa ii refuzi…doar n-ai vrea sa ii dezamagesti ori sa le dai vreun motiv de a crede ca nu ai merita complimentul.
Ce poti face: intoarce-le complimentele inainte de a spune „nu”.

Vina: Aceasta nu apartine numai catolicilor sau mamelor evreice; tacticile vinei reprezinta de secole o metoda de manipulare de succes. Cea mai trista parte a strategiei este ca victimile acestei tactici cedeaza cererilor manipulatorilor pentru ca simt ca asa TREBUIE nu ca asa AR VREA. In relatiile personale acest lucru instaleaza o co-dependenta care este extrem de nesanatoasa.
Ce poti sa faci: Intreaba-l pe manipulator daca ar vrea ca tu sa faci ceva pentru ca asa trebuie sau pentru ca asa vrei. Daca raspunde ca ar vrea ca tu sa vrei acel lucru, spune-i ca nu vrei, si ca incearca sa te forteze sa faci ceva care nu-ti place.

Spargerea recordului: Probabil ca cea mai evidenta metoda este spargerea recordului (depasirea limitei). Daca o persoana intreaba un anumit lucru de multe ori, intrece limita intreband repetat acelasi lucru in diferite moduri (intr-o maniera vicleana), in cele din urma victima va ceda pana la urma si va da ceea ce vrea agresorului. Vai!
Ce poti sa faci: intreaba-l pe manipulator ce parte a cuvantului „nu” nu intelege. Spune-i ca intrebandu-te/spunandu-ti acelasi lucru mereu si mereu nu va schimba nimic si ca deja depaseste niste limite ale bunului-simt.

Memoria selectiva: Asta ma enerveaza cel mai mult. Juri ca ai avut o conversatie si ati stabilit ceva si toata lumea a fost de-acord cu un anumit lucru, si intr-o zi, manipulatorul iti pretinde ca el isi aminteste conversatia intr-un mod total diferit, sau deloc.
Ce poti sa faci: Inregistreaza-ti conversatiile…serios! Ok, poate nu chiar asta. Dar macar vezi sa ai un martor pe care sa te poti baza care sa te sustina in caz ca manipulatorul recurge la acest tertip. Adu-le aminte despre faptul exact pe care il schimba dupa convenientele lui.

Comportament nerusinat: Daca o persoana nu obtine ceea ce a vrut, cum a vrut, te va face sa te simti pe tine ca cel rau (the bad guy), ca si cum tu ai fi gresit.
Ce poti sa faci: Fii ferm si spune-i ca tacticile lui de a te prosti sunt inacceptabile si chiar nerusinate.

Fii pe faza la tacticile astea, stai cu picioarele pe pamant ca sa te asiguri ca nu devii o victima a manipularii. Ai vazut si alte comportamente manipulatorii?

(preluat de aici)
traducerea: eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: