etapele vindecarii pe scurt


ETAPELE VINDECARII UNUI CODEPENDENT (pe scurt)

Intr-o familie codependenta, membrii ei sunt ca niste gemeni sau tripleti cu capetele unite, sau ca un cangur cu mai multe marsupii, fiecare e un cangur si are propriul marsupiu in care incap membrii X, Y, Z. E o lipire grosolana, cleioasa, unul in altul, durere lipita de durere, cuvantul nu mai este al tau, ci doar un cuvant intr-un balon de sapun care zboara in aer, pt ca ai siguranta ca celalalt nu te-a auzit (atentia este foarte scazuta, concentrarea, „prelucrarea” replicilor din exterior foarte greoaie si adesea e evitata, de frica de a nu atinge vreo durere..?). Cuvintele unuia devin ale tale, stii ce urmeaza, cunosti tonul, loveste din plin, te gatuie, parca a fost spus de tine insuti, celalalt e crescut in tine, si nu mai suporti asta. Vrei sa te sustragi, sa pleci, sa mori, dar nu te-ai sinucide dintr-un singur motiv: l-ai ucide si pe celalalt. Astfel celalalt devine un blestem, un butuc nesimtit in calea libertatii tale. „Doar daca n-ar fi fost el…totul ar fi fost bine, dar trebuie sa imi duc blestemul, sunt pedebsita pentru pacatele mele”  pare sa zica mama. Dar uita un lucru esential: ca Dumnezeu e viu si ca o iubeste si ca El ii poate da bucurie, ca El nu pedebseste, ca El e iubire si mai ales ca numai El o poate odihni.

Prima etapă, a codependenței: Gemeni siamezi complet codependenți.

60155639

A doua etapă: Detașarea cu dragoste

identical-twins

A treia etapă: Copetitivitatea pentru bătălia și fixarea granițelor personale și a individualității. Etapa independenței. Necesară, deși poate lua forme dureroase, cu înfrângeri și victorii aparente.

angry twins

Ultima etapă, cea sănătoasă: Interdependența, îmbrățișarea este fraternă iar privirea descentrată de pe un control reciproc sufocant, către o direcție comun acceptată.

fraternal_twins_sxc_nr_1

Căderile sau revenirile în etapele anterioare sunt inerente la orice vârstă. Perfecțiunea este uneori o capcană. Dar o dată ce ai trăit într-un fel sănătos, chiar și pentru câteva zile, înveți treptat să recunoști unde și cum te plasezi față de aproapele tău. Când cădem, să ne ridicăm. Când nu ne mai putem ridica, să cerem ajutorul cu smerenie.

De remarcat ambiguitatea genului primei etape, femininul tandru al celei de a doua, masculinizarea virilă și competitivă a celei de-a treia, și firescul separării pe genuri în cea de-a patra: Mâna puternică – dreapta, a fetei, se ține ferm de după gâtul băiatului, care protejează spatele ei cu gingășie, gestul palmei fiind de a închide cuplul, iar băiatul are mâna dreaptă, a apucării, a prinderii, a agățării (de Domnul). Privirea este către oceanul nesfârșit al Iubirii lui Dumnezeu. (de pe www.calindragan.wordpress.com)

gandurile mele: Membrii codependenti  nu au cele mai elementare cunostinte despre natura umana, despre om ca trup si suflet, despre originea lui, responsabilitatile si datoriile lui ca om. Celalalt e un fel de robot pentru ca el insusi nu si-a explorat propriile adancuri. Nu stiu nimic despre inima mea, nu inteleg nimic despre inima celuilalt. Imi fac rau mie, ii fac rau celuilalt. E atat de clar asta pentru mine acum si atat de frumos se aseaza acum intelesul poruncii Domnului ” Iubeste-l pe aproapele tau  ca pe tine insuti” pentru ca aproapele tau, ontologic, e acelasi cu tine. Domnul tine foarte mult la refacerea si purtarea de grija personala a omului. La fel si cand ii zice sa isi cinsteasca parintii. De ce?  Ca sa ii fie lui bine. P. Rafail zice in sensul asta, ca Domnul cand iti raspunde la o intrebare sau iti da vreun ajutor te priveste pe tine insuti si binele tau, nu se uita la celalalt. El e numai pentru tine atunci cand ai nevoie de El.  Nu-ti zice niciodata” da, vezi, fii atenta ca el ce va simti daca ii spui asa, sau daca faci asa?” Nu te pune sa dezlegi dileme. Dar m-am mai referit odata la subiectul asta, intr-un alt articol.

Cred ca „ramasul-bun” de la parinti inseamna de fapt, in cazul familiei codependente, sa ii „anunti” ca esti doar un om, cu posibilitati limitate, si nu un dumnezeu sau un robot. Dar asta o poti face cu adevarat numai prin propriul comportament, prin smerenie, propria recunoastere- prin comportament- a supunerii tale fata de adevaratul Dumnezeu, si mai ales, prin intelegere  a  ranilor lor ca si cand ar fi ale tale si prin dragoste.

Un gest e valid doar daca e apreciat de celalalt, o replica are valoare doar daca reusesc sa imi imaginez o persoana normala (sau sa imi aduc aminte de o persoana normala) spunand cuvintele respective.

Manifestari euforice la tot pasul in familia mea.

„Eu am nevoie ca voi sa puteti fi fericiti si nu ca fericirea voastra sa depinda de mine. E o responsabilitate uriasa pentru umerii oricarui copil. Of, daca ati sti voi cum rasuflu usurata cand aud un cat de mic eveniment in viata voastra care va aduce bucurie fara ca eu sa fiu responsabila de asta! Daca ati sti ca uneori nici normala nu ma simt cand stiu ca parintii mei par a nu avea nici o bucurie decat sa ma astepte pe mine sa vin acasa!… Asta face parca ca familia noastra in sine sa devina „anormala”. Cata jale, cata durere surda… Opriti-va cumva!!!!!! Va rog!”

E prea mult pentru orice copil sa simta cum parintele cauta sa se sprijine cu toata greutatea pe el. E intr-adevar coplesitor.

Doamne, binecuvinteaza-i pe parintii mei, si pe copiii din ei care n-au crescut!

Si binecuvinteaza-l Doamne, si pe fratiorul meu, ca nu-l cunosc deloc, nu pot sa zic ca ii sunt sora si nici eu nu ma simt de parca as avea vreun frate.

Binecuvinteaza-ma, Doamne, in mijlocul valurilor cum ma aflu acum, si ajuta-ma sa ma tin de tine, sa ii iert pe parintii mei si sa ii iubesc.

Linisteste-mi, Doamne, inima si mintea si prefa durerea asta in bucurie! Amin.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: